Bierkaas

Beverse Kaas gerijpt in KARTUIS Bier

De Beverse Kaasmakerij is een melkveebedrijf.: Patrick De Ville melkt er dagelijks zo een honderdtal koeien volautomatisch met 2 melkrobots. De melkrobot werkt 24 h per dag zonder menselijke aanwezigheid.
De totale melkproductie wordt verwerkt tot een achttal soorten vaste (halfharde kaas)
Zoals kaas met brandnetel, provençaalse kruiden, fijne kruiden, hazelnoten,met algen en sinds enige tijd ook gerijpt in streekbier. De Beverse Kaasmakerij houdt zich voor geen industriekazen te produceren , maar dus alleen kaasspecialiteiten. De Beverse kaasmakerij verwerkt de dagverse melk, dus de melk is maximaal 24 h oud. Om alle mogelijke risico’s uit te sluiten wordt de melk gepasteuriseerd op 74°C. In het verleden werd de Beverse Kaasmakerij reeds bekroond met de prijs van “het beste bedrijf van België

Hoe wordt de kaas gerijpt in bier bereid ?

De kaas wordt bereid volgens het principe van Goudse kaas en gezouten door pekelen
(onderdompelen in zout water)

Deze zoutopname is onmisbaar om de kaas te bewaren gedurende zijn eerste levensdagen.
Zout draagt ook bij tot het smaakpatroon.
Wanneer de kaas één week oud is wordt hij ondergedompeld in een bad met bier en dit voor meerdere dagen.

Wat gebeurt er tijdens het verblijf van de kaas in het bier ?

1) De kaas verliest ongeveer de helft van zijn gehalte aan zout: door dat hij weinig zout bevat past
 hij heel goed bij een drankje, liefst bij bier
2) De gisten van het bier dragen mee bij tot het rijpingsproces. Deze gisten ontwikkelen tevens het speciaal aroma typisch van de bierkaas
3) Gisten zijn gasvormers, denk aan brood, rijzende deeg…. In deze kaas vind je dus meer gaatjes

Eigenschappen van de kaas gerijpt in bier

1) Mag genoemd worden:” kaas met verlaagd zoutgehalte”
2) Mag in een aantal gevallen om reden van zijn verlaagd zoutgehalte geconsumeerd worden door personen met hoge bloeddruk, patiënten met hart- of vaatzieken, nierpatiënten…welke om redenen van zoutgehalte normale kaas niet mogen consumeren ;maar kan door iedere kaasliefhebber geapprecieerd worden
3) Ieder bier geeft zijn eigen smaakpatroon aan de kaas: het KARTUIS bier werd ervaren als een ideale combinatie


Bewaring van kaas

Op vaste kaas staat geen vervaldatum, wel een uiterste verkoopsdatum; indien de kaas deze datum overschrijdt: geen probleem, dit is geen vervaldatum..
Alleen wordt bedoeld dat de kaas na de verkoopsdatum iets verder gerijpt is en dus een ander product, nl belegen kaas is geworden.
Besluit: je kunt kaas maanden bewaren; hij wordt er alleen maar beter van, op voorwaarde dat je hem goed bewaart.
Je kan kaas lange tijd bewaren in diepvries, maar dan op voorhand in porties snijden; deze porties apart verpakken
Kaas laat zich zeer goed bewaren, in kelder of koele berging; leg hem op houten plankje; breng vershoudfolie aan op het snijvlak. De kaasstolp of kaasdoos helpt maar is niet noodzakelijk.
Hier gaat de kaas langzaam verder rijpen
Indien je de kaas wil bewaren, zonder dat hij verder rijpt: leg hem in de koelkast (vershoudfolie op snijvlak)
Neem hem echter één uur op voorhand uit de koelkast; kaas is immers best op kamertemperatuur

Smakelijk


Willy De Ville
Kwaliteitsverantwoordelijke
Beverse Kaas


www.beversekaas.be

  

 

 
 
 
 
 
 

Welkom op de website van Kartuis bier